понеделник, 25 януари 2010 г.

Възмутително! Пълна лудост!

Майка ми е родена вкъщи. Както и двете и сестри. Родена е в голям град, във време когато соцът е бил вече на сцената. В нейния конкретен случай е имало много сняг и при липсата на кола е било пълен абсурд да се ходи в болница. Сестрите и обаче, са родени в началото на лятото и в началото на есента. Истинската причина, поради която тези три раждания не са се състояли в болница е, че дядо ми е нямал доверие на болниците и лекарите.

В нетолкова далечно минало всички са раждали вкъщи. Сега това е възмутително. Може би, защото сегашните домове са по-нестерилни или пък сегашните жени просто не могат да раждат?! Телата им са дефектни, повечето са с тесен таз и нямат кърма!

А може би егото на АГ-съсловието е наранено, защото някой, при това некомпетентен, си е позволил да постави под съмнение техните "утвърдени практики". Позволил си е, съвсем съзнателно, да пренебрегне предлаганата му помощ. На всичкото отгоре резултатът, който специалистите толкова цитират – здрава майка и здраво бебе – е налице.

Баба ми е родила и трите си деца в присъствието на жена, снизходително наричана от медицинските лица „някоя баба“. В момента занаятът на бабата се е загубил. Акушерките нямат право да извършват подобно раждане, поради което дори да имат желание, им липсва опит. Жените, които искат различно отношение и вярват в способността на тялото си да ражда, трябва да се справят сами, защото такава услуга „за лигли“ в болниците ни не се предлага. Тези жени са се подготвяли много повече от 9 месеца за това събитие. Наясно са с риска, който поемат. И противно на това, което училите Н-години, се опитват да ни втълпят, не са малоумни сектантки.

Не, не рекламирам домашното неасистирано раждане. Но щом нещо съществува, за него има причина. Може би е нормално развитието на болничната помощ да се движи по крива...нагоре, после надолу. Също, както е нормално представителите на съвременната медицина да заклеймят подобни действия като „Възмутително! Пълна лудост!“ и да се опитат да изкоренят симптомите, вместо да лекуват причината. Само че това поведение не води до никъде. Или по-скоро води до възмутителни действия, граничещи с пълната лудост:)


Няма коментари:

Публикуване на коментар