сряда, 2 декември 2009 г.

Направи си сам

М. /от майстор/е злият гений на нашето жилищно пространство – негов дизайнер, конструктор и изпълнител. Като всеки гений – зъл или благ – менията за М. са диаметрално различни. Ние, които не го познаваме, но живеем в резултата на неговия неуморен труд, често го пустосваме и редовно го обвиняваме за несполуките около наложителните ремонти. Неговите /сега наши/ съкооператори, вероятно впечатлени от харизматичната му личност, го славят като инициативен, креативен и трудолюбив. Едва ли някога ще разберем каква е истината...

Все пак трябва да отбележим, че в годините на див(н)ия соц достъпът до разнообразни и качествени материали беше силно ограничен и обикновено се осъществяваше по така наречения “втори начин”. Това, обаче не е било в състояние да спре един неспокоен дух, пълен с идеи.

Като начало, всички стени в апартамента, които могат да бъдат преместени, са били преместени. А това значи, че са се отървали само външните и стената с комините. Стената на детската е преместена с един метър навътре, за да се отвори място за вграден гардероб в коридора. “Преместена” не е точната дума – тя е премахната. За стена служи халтавата стена на вградения гардероб.

Най-голямата реконструкция е преместването на кухнята на мястото на единствения балкон. Това решение може да ви се струва странно, но то има идеалната цел да увеличи броя на стаите. С тази малка рокада обикновеният двустаен апартамент се превръща в тристаен. Без балкон. Но на кого му пука, след като в замяна получава бар в хола и една миниатюрна, кокетна спалничка.

Това преместване има няколко последствия. Първо, кухнята, колкото и да е кокетна, се оказва твърде малка за спалня. Тук на помощ идва старият номер с местенето на стените с по един метър. Та малката стаичка порасва за сметка на големия хол. Както вече знаем, това не е проблем да се преглътне, защото в хола има бар! Освен това, не е преместена цялата стена – около метър си остава на същото място, за да може да се отваря врата на хола. Това прибавя още една артистична чупка в хола, оформяйки чудно местенце за кош с играчки или с пране или в краен случай за баскетболен кош, зад вратата. Второ, канализацията трябва да бъде пренаредена. Така, една тръба с немного голям диаметър, но затова пък с абсолютно неподходящ наклон, минава през цялата дълга стена на хола. Поради това състояние на нещата веднъж годишно се налага професионално чистене на въпросния канал. Ноооо...айде бара вече няма да го споменавам, че взе да става досадно! Трето, в малката стаичка има една тръба, остатък от бившия канал за мивка, която си стърчи под прозореца. Запушена е с гумена тапа, поради липса на по-добри идеи. Въпросната тръба е много важна, защото тя е входът през който се чисти дългия, малконаклонен канал. За всичко е помислено!

Последно ще спомена една малка хрумка като построяване на гардероби и шкафове, използвайки стените и пода, така че да не могат да бъдат местени. Все пак къща се прави веднъж за винаги, а и икономията на материали не е за пренебрегване.

Сега, може би ще зададете логичния въпрос: “Защо, аджеба, живеете там вече 10 години?”

Е как защо?! Защото има бар!;)

2 коментара:

  1. Ха-ха, разсмя ме. Е как защо, хареса ми предният ти постинг за мъжа, така че бъдете много щастливи и си пийте по едно на бара. А пък и жилището винаги може да се смени. Първо си почиваш поне 2 години, за да имаш сили за новите подобни неща :)

    ОтговорИзтриване
  2. Валя, талант имаш! Да знаеш!!! И темата е тъй "злободневна"; като знам какво разместване (доколкото класически панел позволява) падна и у нас, но поне няма кого да виня, защото дизайнер бях аз....

    ОтговорИзтриване